شنبه , 3 آذر 1403 ساعت :
» آموزش آشپزی » دلمه پر دزفولی؛ طرز تهیه این غذای خوشمزه و مجلسی را یاد بگیرید
آموزش آشپزی

دلمه پر دزفولی؛ طرز تهیه این غذای خوشمزه و مجلسی را یاد بگیرید

آذر ۱۲, ۱۴۰۲ 0

ما امروز در این بخش ساده‌ترین و خوشمزه‌ترین طرز تهیه دلمه پر را به صورت مرحله به مرحله به همراه تمام نکاتی که در تهیه آن باید بدانید را به شما آموزش خواهیم داد پس در ادامه با ما همراه باشید

در ظاهر دلمه پر دزفولی، شباهت بسیار زیادی به دلمه برگ مو دارد. اما مواد میانی این دلمه یک تفاوت بزرگ با سایر دلمه‌ها دارد، در دلمه پر از هیچ نوع گوشتی استفاده نمی‌شود. همان‌طور که از نام این غذا مشخص است اصالت آن به دزفول برمی‌گردد. دلمه پر، یکی از غذا‌های پرطرفدار و بسیار خوشمزه دزفولی با چاشنی رب انار است.

ما امروز در این بخش ساده‌ترین و خوشمزه‌ترین طرز تهیه دلمه پر را به صورت مرحله به مرحله به همراه تمام نکاتی که در تهیه آن باید بدانید را به شما آموزش خواهیم داد پس در ادامه با ما همراه باشید.

طرز تهیه دلمه پر دزفولی

مدت زمان آماده‌سازی تهیه این غذا ۱۰۰-۱۲۰ دقیقه است.

مقدار مواد اعلام شده مناسب برای ۴-۵ نفر است که شما با جمع و ضرب ساده‌ای می‌توانید مقدار آن را افزایش دهید و در حجم‌های بیشتری آن را تهیه کنید.

درجه سختی تهیه این غذا در دسته بندی متوسط قرار دارد.

مواد لازم جهت تهیه دلمه پردزفولی:

مرحله اول | آماده‌سازی برنج و لپه

در اولین مرحله به سراغ آماده‌سازی برنج و لپه روید، برنج و لپه را تمیز کنید و با مقداری آب بشویید. حال آن‌ها را به صورت جداگانه با بخیسانید. توجه داشته باشید که خیساندن حبوبات چند ساعت قبل از طبخ آن‌ها تا حد زیادی نفخشان را می‌گیرد و زمان پخت را کاهش می‌دهد. شما می‌توانید در تهیه این دلمه از برنج نیم‌دانه (خرده‌برنج) استفاده کنید.

مرحله دوم | پخت لپه

در دومین مرحله به سراغ پخت لپه روید. لپه‌ها را با مقداری آب درون قابلمه مناسبی بریزید و قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید. ۲۰-۳۰ دقیقه زمان دهید تا لپه‌ها نیم‌پز شوند.

مرحله سوم | آماده‌سازی پیاز

در سومین مرحله به سراغ آماده‌سازی پیاز روید. پیاز را بشویید و پوست بگیرید و آن را به صورت نگینی خرد کنید. حال درون تابه مناسبی کمی روغن بریزید و پیاز‌های نگینی خرد شده را به آن بیفزایید. پیاز‌ها را کمی تفت دهید تا سبک و طلایی شوند. در همین مرحله مقداری زردچوبه و فلفل به پیاز‌ها بیفزاید و به تفت دادن ادامه دهید تا عطر ادویه‌ها آزاد شود.

مرحله چهارم | افزودن کشمش و زرشک

در چهارمین مرحله به سراغ کشمش‌پلویی و زرشک روید. زرشک و کشمش را با مقداری آب بشویید و درون آبکش بریزید تا آب اضافیشان گرفته شود. حال آن‌ها را به محتوای درون تابه بیفزایید و حرارت را کم کنید. حدود ۳۰-۶۰ ثانیه آن‌ها را تفت دهید تا بوی خامی‌شان گرفته شود.

توجه داشته باشید که زرشک به سرعت می‌سوزد و سیاه می‌شود، کشمش نیز در اثر حرارت زیاد باد می‌کند و شکل ظاهری خوبی به خود نمی‌گیرد. پس در اجرای این مرحله دقت داشته باشید. پس از گذشت زمان اعلام شده حرارت را خاموش کنید و تابه را از روی حرارت بردارید.

مرحله پنجم | آماده‌سازی برگ‌مو

در پنجمین مرحله به سرغ برگ‌مو‌ها روید. با کمک چاقو یا قیچی قسمت شاخه‌ای آن را جدا کنید، حال برگ‌ها را با مقداری آب بشویید و درون آبکش قرار دهید تا آب اضافیشان گرفته شود. برخی در این مرحله برگ‌ها را ۱-۲ دقیقه در آب جوش قرار می‌دهند تا کمی نرم شوند.

مرحله ششم | ترکیب مواد میانی دلمه

در این مرحله درون ظرف مناسبی لپه‌های پخته شده، برنج خیسانده شده و ترکیب خوش عطر و طعم پیاز، کشمش و زرشک را به خوبی با هم ترکیب کنید. با مقداری نمک چاشنی آن را تنظیم و به سراغ مرحله بعد روید.

مرحله هفتم | پیچیدن دلمه‌ها

در این مرحله به سراغ پیچیدن دلمه‌های جذابتان روید. برگ را در دست خود پهن کنید و ۱-۲ قاشق از مواد (بسته به سایز برگ) در مرکز آن قرار دهید. از یک سمت لبه‌های آن را به سمت داخل تا بزنید تا در نهایت شبیه به یک بقچه شود.

توجه داشته باشید که به خوبی و با کمی فشار دلمه‌ها را بپیچید تا در زمان پخته شدن باز نشوند و مواد میانی آن‌ها خارج نشود. شما در این مرحله با توجه به سلیقه خود می‌توانید از دستگاه‌های مخصوص پیچیدن دلمه نیز کمک بگیرید. با کمک آن دستگاه‌ها دلمه‌های شما لوله‌ای شکل می‌شوند.

مرحله هشتم | انتقال دلمه به قابلمه

حال در آخرین مرحله به سراغ پخت دلمه روید. درون قابلمه مناسبی کمی روغن بریزید و با برگ‌های که بزرگ‌تر و ضخیم‌تر هستند ته قابلمه را بپوشانید. حال دلمه‌ها یپیچیده شده را کنار هم و مرتب ته قابلمه بچینید. توجه داشته باشید که دلمه‌ها در زمان پخت کمی تغییر حجم می‌دهند پس در این مرحله آ‌ن‌ها را منظم و چسبیده بهم قرار دهید.

مرحله نهم | تهیه سس و پخت دلمه

در این مرحله رب انار را در ۲-۳ پیمانه آب جوش حل کنید. اگر رب انار شما ترش است در همین مرحله شکر را به آن بیفزایید و بهم زنید تا شکر حل شود. قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید. بشقابی که کمی از قابلمه کوچک‌تر است را روی دلمه‌ها قرار دهید و سس تهیه شده را به قابلمه اضافه کنید.

کمی زمان دهید تا سس شروع به جوشیدن کند سپس درب قابلمه را ببندید و حرارت را کم کنید و ۴۰-۶۰ دقیقه زمان دهید تا دلمه‌ها با حرارت کم بپزند. اگر در زمان پخت آب دلمه‌ها کم شد می‌توانید کمی آب جوش به آن بیفزایید.

دلمه‌های لذیذ و خوشمزه شما آماده سرو هستند، آن‌ها را در ظرف سرو قرار دهید و با کمی پیازداغ و زرشک تزیین و نوش جان کنید. برخی دلمه را با نان لواش و برخی ساده آن را میل می‌کنند.

نکته: برای بالاتر رفتن سرعت پخت می‌توانید برنج را همانند لپه بپزید سپس در دمیان دلمه بپیچید.

روایتی قدیمی در مورد دلمه پردزفولی

دلمه پر دزفولی یکی از غذا‌های محلی و سنتی است. جالب است بدانید با استناد به روایتی قدیمی این دلمه ترکیبی از گندم، گوشت گاو یا گوسفند و تره فرنگی است که در بین مردم محلی محبوبیت زیادی داشته است. تاریخچه دلمه پر دزفولی به دهه‌های گذشته باز می‌گردد و ممکن است به دلیل شرایط جغرافیایی و محیط کشاورزی غنی در این منطقه، افراد به بهره‌گیری از مواد اولیه محلی برای آماده‌سازی این غذا پرداخته باشند.

به عنوان مثال، گندم به عنوان یک محصول کشاورزی مهم در این مناطق قرار گرفته و از آن برای تهیه دلمه استفاده می‌شود. دلمه پر دزفولی به عنوان یک غذای محلی و خاص، در مراسمات مختلف و مناسبت‌های خاص جایگاه خود را دارد و نمادی از فرهنگ و سنت محلی است:

عید قربانی (عید قربانی):، چون گوشت قربانی در این رویداد مهم به دست مردم می‌رسد، دلمه پر دزفولی می‌تواند یکی از غذا‌های انتخابی باشد.

عید نوروز: در ایران، عید نوروز یکی از مهمترین مناسبت‌هاست و مردم در این روز‌ها به تدارک غذا‌های خاص می‌پردازند. دلمه پر دزفولی نیز می‌تواند یکی از گزینه‌های مورد علاقه باشد.

مراسمات خانوادگی و اجتماعی: در جشنواره‌ها، افتتاحیه‌ها، و مراسمات مختلف خانوادگی و اجتماعی، سرو دلمه پر دزفولی به عنوان یک غذای محلی می‌تواند تنوع به منو اضافه کند.

میهمانی‌ها و جشن‌ها: در میهمانی‌ها و جشن‌های مختلف، سرو دلمه پر دزفولی می‌تواند یک گزینه خاص و خوشمزه باشد و نشان از فرهنگ محلی داشته باشد.

جشن تولد و مناسبت‌های خصوصی: در مناسبت‌های شخصی مانند جشن تولد یا روز‌های خاص خانوادگی، افراد ممکن است دلمه پر دزفولی را به عنوان یک غذای خاص برای مهمانان خود انتخاب کنند.

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×